Indyjskie placki przyrządzone dla Błażeja, zaintrygowanego wpisem „Artystyczne chapati„. Ponieważ są błyskawiczne w przygotowaniu mogłam mu je od razu zaserowować. Razem z deserem jabłkowym i bananową kawą mrożoną z tahini.
- 2 łyżki razowej mąki orkiszowej
- 2 łyżki mąki pszennej 550
- szczypta soli
- gorąca woda
- dodatki: ser żółty, suszone pomidory, przyprawa Fit-up do makaronów z błonnikiem i suszonymi pomidorami
Połącz mąki z solą i bardzo gorącą wodą. Wyrób ciasto, przekrój na pół i rozwałkuj. Piecz na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Po przewróceniu posyp placek przyprawą, a następnie rozłóż na nim ser oraz suszone pomidory. Przykryj pokrywką i piecz do momentu stopienia się sera. Uważaj jednocześnie żeby nie przypalić chapati od spodu.
[…] Chapati orkiszowe z serem i suszonymi pomidorami […]