Śniadaniowa klasyka, z wykwintną nutą – dodatkiem suszonych pomidorów. Jajecznica smakuje świetnie, jak wszystko z suszonymi pomidorami. Niestety, nabiera nieco pomarańczowego odcienia przez co nieco mniej apetycznie wygląda. Stąd estetom kulinarnym proponuję dodać pomidorki na samym końcu, na talerz, nie bezpośrednio na patelnię.
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 4 płaty suszonych pomidorów w oleju
- sól morska, pieprz
- 1 łyżka masła
Pokrój pomidory na niewielkie kawałki. Jajka wbij do miseczki. Wymieszaj trzepaczką razem z solą i pieprzem. Masło rozpuść na patelni. Dodaj jajka i smaż na niewielkim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj suszone pomidory. Podawaj z pieczywem, plackami chapati/podpłomykami, szczypiorkiem lub odrobiną parmezanu.
—
SCRAMBLED EGGS WITH SUN-DRIED TOMATOES
Classic breakfast with a scent of sophistication – sun-dried tomatoes. Such scrambled eggs are yummy, as everything with sun-dried tomatoes. Unfortunately they add orangish tinge that does not look appetizing. Since food aesthetes should throw in chopped tomatoes at the very end, once the dish is on a place, not in a frying-pan.
- 4 eggs
- 2 tbsp milk
- 4 halves of sun-dried tomatoes
- sea salt, black pepper
- 1 łyżka masła
Chop the tomatoes. Beat in the eggs to a bowl. Mix with milk, salt and pepper. Melt the butter on a frying pan. Pour in the egg mixture. Fry on low-heat, mixing from time to time until scrambled. Add the chopped sun-dried tomatoes. Serve with bread, chapati, chives or shavings of parmesan cheese.
widzę, że zaczęłaś pisać też dwujęzycznie :]
może i ja zacznę? po niemiecku :p
miło było Cię wczoraj zobaczyć!
pysznie zaczynasz dzień.
Pozdrawiam!
Szybko i smacznie