Szybkie w przygotowaniu danie makaronowe, któremu aromatu dodaje wędlina i suszone pomidory. Można wykorzystać surową polędwicę albo szynkę szwarcwaldzką lub parmeńską. Dobrze pasuje również kurczak. Całość wieńczą podprażone płatki migdałowe, a także różyczki brokułów – żeby nie było tak ciężko. Wbrew pozorom (które tworzy dodatek śmietany) danie wcale nie jest bardzo ciężkie – nie dajemy boczku jak w klasycznej carbonarze, tylko chudziutką polędwicę. I tylko trochę oliwy. Na zdjęciu nie widać śmietany bo zostało zrobione na drugi dzień – po odgrzaniu gdzieś „znikła”. Ales mak pozostał.
Makaron z suszonymi pomidorami jest też super bez sosu śmietanowego, np. z cukinią. Zerknij na przepis: cukinia z suszonymi pomidorami.
Warianty poniższego przepisu:
– z dodatkiem czosnku
– z dodatkiem białego wina
– z mascarpone lub słodką śmietanką zamiast śmietany
– z rukolą, szpinakiem lub bazylią zamiast pietruszki
– z orzeszkami pinii zamiast migdałami
– z gotową bazą do jasnych sosów
Dzisiejszy przepis:
- makaron (np. penne, tagliatelle, fusilli)
- różyczki brokułów
- 1 cebula
- 500 g surowej polędwicy wędzonej
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 125 ml bulionu cielęcego
- 400 g śmietany 24%
- natka pietruszki
- płatki migdałowe
Ugotuj makaron oraz brokuły na al dente.
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju z suszonych pomidorów. Dodaj pokrojoną w kostkę polędwicę i chwilę smaż, do momentu aż przestanie być surowa. Następnie dodaj suszone pomidory, po czym zalej całość bulionem. Możesz pominąć ten etap jeśli wolisz gęstszy sos. Następnie wmieszaj śmietanę i połącz z makaronem. Brokuły również wmieszaj lub podaj obok, na talerzu. Wyłożone danie posyp prażonymi płatkami migdałów.
A tu wersja ze szpinakiem, czosnkiem, śmietanką kremówką, serkiem śmietankowym, bazą do jasnych sosów i natką pietruszki przygotowana dla moich Czarownic 🙂
Kolejna wersja, dla Krzysia H. i Ani z 29 listopada 2015 r.:
- kawałki indyka, cebula, czosnek, suszone pomidory, bulion cielęcy, mąka pszenna do zagęszczenia, śmietanka, brokuły, płatki migdałów
Artykuł przygotowano we współpracy z portalem czasnaherbate.net.
Uwielbiam takie dania. Proste, z masą wariantów i z tego co pod ręką. Coś dla mnie 🙂