Sałatka przyrządzona na imieniny taty (obok faszerowanej papryki) i pośpiesznie sfotografowana. W kuchni, wśród innych naczyń, chwilę przed podaniem na stół. Sprawdzone połączenie składników gwarantowało sukces. Prażone migdały nie tylko fajnie chrupały i dobrze smakowały, ale również wspaniale dekorowały. Do sałatki dodałam koperkowo-ziołowy sos i świeżą pietruszkę, ale myślę, że pasowałby do niej również dip czosnkowy, taki jak w tej sałatce z brokułami, fetą i słonecznikiem.
- ugotowane ravioli
- czerwona cebula
- świeży ogórek
- suszone pomidory w oleju
- ser feta
- ugotowane brokuły
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
- prażone migdały
- sól, świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
Ugotuj ravioli wg przepisu na opakowaniu, a brokuły al dente. Połącz z drobno posiekaną cebulką, pokrojonym na półplasterki ogórkiem i serem feta oraz pomidorami, pokrojonymi w kostkę. Dodaj sos sałatkowy (w proszku, bez rozrabiania w wodzie i oliwie) i prażone na suchej patelni migdały. Dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki. Udekoruj dodatkowymi migdałami.
[…] farszem, czyli ryżowo-mięsnym. Powstały z inicjatywy Mamy, na Taty andrzejkowe przyjęcie (obok sałatki z ravioli). Mozzarella zapieczona z pietruszką ślicznie wyglądała, więc konsumujących czekała miła […]
szkoda ze nie ma dokladnych proporcji, lipne sa takie przepisy „na odwal sie”
Nikt Cię nie zmusza do korzystania z „lipnych” przepisów. Ten blog jest moim notatnikiem kulinarnym, który udostępniam ZA DARMO osobom szukającym smacznych inspiracji. Jak ktoś ma pojęcie o gotowaniu, to wie, że nie zawsze udaje się uchwycić proporcje bo często robi się „do smaku”. Gdybym robiła przepisy do komercyjnego magazynu, wtedy musiałabym tworzyć je z miarką w ręku. Na swojego bloga nie muszę.
Kasiu!
Bardzo jestem zainteresowana tą sałatką, jednak suszone pomidory nie są mi wskazane. Zrezygnować z tego składnika czy dodać np. pomidorki koktajlowe pocięte w ćwiartki?
Oczywiście, można tak zrobić, ale wtedy smak będzie zupełnie inny. Suszone pomidory dają bardzo charakterystyczny aromat.