Papryki z bardzo klasycznym farszem, czyli ryżowo-mięsnym. Powstały z inicjatywy Mamy, na Taty andrzejkowe przyjęcie (obok sałatki z ravioli). Mozzarella zapieczona z pietruszką ślicznie wyglądała, więc konsumujących czekała miła niespodzianka po ściągnięciu paprykowej „czapeczki”.
Spróbujcie też wariację na temat klasycznej faszerowanej papryki – paprykę faszerowaną mięsem i suszonymi pomidorami.
- 10 dużych papryk
- 1 szklanka ryżu (przd ugotowaniem)
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 150 g mozzarelli
- natka pietruszki
- papryka w płatkach, papryka suszona słodka, pomidory suszone w płatkach, vegeta, czubryca czerwona, majeranek, sól, pieprz
Ugotuj ryż na sypko i przestudź. Wymieszaj z surowym mięsem mielonym (najlepiej z szynki, ew. łopatki), posiekaną cebulą i przyprawami. Umieść nadzienie w wydrążonych paprykach z odciętymi „czapeczkami”. Wstaw do naczynia żaroodpornego bez przykrycia i zapiekaj ok. 1.5h. 20 min przed końcem posyp papryki startą mozzarellę wymieszaną z pietruszką i przykryj „czapeczkami”.
[…] pomidoryDrukujSałatka przyrządzona na imieniny taty (obok faszerowanej papryki) i pośpiesznie sfotografowana. W kuchni, wśród innych naczyń, chwilę przed podaniem na stół. […]
[…] kasząZ wieprzowiną lub wołowinąetykiety:paprykasuszone pomidoryDrukujMała wariacja na temat klasycznej faszerowanej papryki. Tym razem do mięsa dodałam wino, suszone pomidory i chilli. Suszone pomidory mocno transformują […]