Dziś kolejny wpis z serii „dzieła Mamusi”. Stęskniona Rodzicielka przywitała mnie w ostatni weekend tymi oto kotlecikami z kurczaka, warzyw i sera. Kiedyś dawno temu robiłyśmy bardzo podobne i w którejś z niedawnych rozmów telefonicznych nam się o tym przypomniało. Propozycja stosunkowo prosta, a bardzo efektowna. Kotleciki przepięknie wyglądają (szczególnie w czerwcowym słońcu) i świetnie smakują. Polecam. Do obiadu, do kanapki albo bez niczego 🙂
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 150 g sera gouda
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, czubrica czerwona do smaku
- margaryna do smażenia
Kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i również pokrój w niewielką kostkę. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę oraz mąkę ziemniaczaną i jajko. Wmieszaj starty ser gouda. Dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i czubricą.
Z masy formuj placuszki (bezpośrednio na patelni z rozgrzanym tłuszczem). Smaż z obu stron na złoty kolor.
mnim mniam. robiłam dzisiaj, naprawde pyszne kotlecik.