Kawowa rolada biszkoptowa

Klasyczna rolada biszkoptowa ze słynnym kremem budyniowym mojej Mamy. Kiedyś Mama robiła ją bardzo często na święta czy przyjęcia dla znajomych. Wczoraj znów pojawiła się w domu rodziców, po wielu latach. Tym razem jednak ja ją upiekłam, pod okiem Mamy. Z okazji 60. urodzin kolegi rodziców i organizowanego dla niego przyjęcia-niespodzianki.

Do podstawowego przepisu na krem dodałam kawę i na tym zakończyły się moje modyfikacje pierwotnej receptury. Krem wyszedł dość mokry (kawę rozpuszczałam w wodzie bo miała duże granulki), więc udało mu się nieźle nasączyć roladę. Ale jego dodatkowe nasączenie mocną kawą na pewno by nie zaszkodziło (ja o tym po prostu zapomniałam). Szczególnie, że moje ciasto wyszło stosunkowo grube. Użyłam dużych jajek, które baaardzo mocno zwiększyły objętość podczas ubijania. Wypełniły po brzeg cały garnek o średnicy 24 cm!

Ciasto specjalnie podałam na deserowej zastawie rodziców w niebieskie kwiatki – tej najczęściej używanej. W tle, na zdjęciu filiżanka znaleziona w piwnicy Babci Zosi.

Biszkopt z 6-ciu jaj:

  • 6 dużych jaj
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Kawowy krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżki mąki krupczatki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżeczki kawy instant
  • 75 ml wódki

Biszkopt: Jajka wbij do garnka (w całości). Dodaj cukier i postaw na bardzo małym ogniu. Ubijaj mikserem do momentu aż masa stanie się bardzo puszysta (potroi objętość), gęsta i jasna. Uważaj aby ogień pod garnkiem był bardzo mały i jajka się nie ugotowały!

Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej (koniecznie!) do miski. Powoli dodawaj do piany jajeczno-cukrowej i delikatnie (koniecznie!) mieszaj. Możesz dodawać sypkie składniki bezpośrednio z sitka, przesiewając je kolejny raz. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy – tej dołączonej oryginalnie do piekarnika. Piecz w 180 st. C ok. 20 minut. Po lekkim przestudzeniu, ale jeszcze ciepłe, upieczone ciasto zawiń w ściereczkę.

Krem: Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Zmiksuj z margaryną, kawą rozpuszczoną w odrobinie wody i wódką.

Odwiń biszkopt. Możesz nasączyć go mocną kawą. Rozłóż na nim 3/4 kremu i ponownie zwiń w roladę. Resztę kremu rozprowadź po wierzchu ciasta. Dowolnie ozdób. Podawaj najlepiej na drugi dzień.

7 komentarzy

  1. Rolada bardzo dobra! Co prawda i przy robieniu biszkoptu i kremu zamierałam parę razy, ze już NIC z niej nie wyjdzie i nagle i biszkopt i krem wychodziły na medal! Krem troszeczkę zmodyfikowałam, ponieważ miałam sytuację awaryjną po dodaniu mąk do kremu podczas podgrzewania mieszaniny kremowej, dodałam natychmiast margarynę – krem wyszedł pyszny, ale konsystencja była bardziej budyniowa niż kremowa. Nie mniej jednak – polecam przepis 🙂 Naprawdę palce lizać 😀

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*