Delikatne drobiowe kotleciki. Lżejsze niż tradycyjne klopsy, mocno pomidorowe i ziołowe. Spróbujcie!
- 500 g filetu z piersi indyka
- 1/2 mały słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy do indyka
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- świeżo mielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Mięso zmiel w maszynce lub malakserze. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki. Mleko podgrzej i wymieszaj z bułką tartą (polecam razową). Połącz z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i bardzo dokładnie wymieszaj. Formuj niewielkie płaskie kotleciki, które następnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoty kolor.
ooo, aż głodna się zrobiłam! super te kotleciki 🙂