Kotleciki z indyka z suszonymi pomidorami

Delikatne drobiowe kotleciki. Lżejsze niż tradycyjne klopsy, mocno pomidorowe i ziołowe. Spróbujcie!

  • 500 g filetu z piersi indyka
  • 1/2 mały słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do indyka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Mięso zmiel w maszynce lub malakserze. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki. Mleko podgrzej i wymieszaj z bułką tartą (polecam razową). Połącz z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i bardzo dokładnie wymieszaj. Formuj niewielkie płaskie kotleciki, które następnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoty kolor.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*