Moje drugie (po korzennym cieście dyniowym z solonym karmelem) w tym roku ciasto z dynią. Mocno pomarańczowe z lekką nutą cynamonu i orzechami włoskimi. Wspaniale wilgotne i aromatyczne. Baaardzo udane, choć w 100% improwizowane. Wywołało wręcz nadspodziewany zachwyt wśród degustatorów. Więc i Wy je spróbujcie!
Ciasto:
- 1 szklanka mąki + szczypta soli
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g drobnej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 3/4 szklanki grubo startej dyni hokkaido
- 3/4 szklanki uprażonych orzechów włoskich
Wierzch:
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- kilka kropli olejku
Połącz mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i skórką pomarańczową. W drugim naczyniu połącz jajko z olejem, aromatem pomarańczowym i jogurtem. Wmieszaj mokre składniki do suchych. Dodaj startą dynię i 1/2 szklanki posiekanych, podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich. Ciasto wylej do niewielkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (np. 20 x 20 cm). Piecz w 180 st. C do suchego patyczka, czyli ok. 30-40 minut.
Po wystudzeniu pokryj ciasto polewą. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Po delikatnym przestudzeniu dodaj serek mascarpone oraz olejek i dobrze wymieszaj. Przełóż na wierzch ciasta. Posyp pozostałymi orzechami. Wstaw na chwilę do lodówki by masa ostygła i stężała.
Fajne, jesienne ciacho 🙂
Uwielbiam takie eksperymenty, często okazuje się później, że to hit sezonu:). Ciągle zupę robię z dyni, może czas w końcu na jakieś wypieki;)
Naprawdę polecam. Piekłam wiele dyniowych słodkości i każde bez wyjątku było przepyszne. Dynia daje radę!
Już sobie wyobrażam ten zapach… Coś cudownego 🙂
[…] Po dokładnym przestudzeniu ciasta przekrój je wzdłuż na pół. Dla ułatwienia możesz je podzielić na kilka części i dopiero przekrawać. Przełóż placki musem jabłkowym. Wierzch pokryj lukrem przygotowanym przez zmieszanie cukru pudru, soku z połowy pomarańczy, olejku pomarańczowego i odrobiny gorącej wody. Możesz jeszcze posypać ciasto kolorową lub czekoladową posypką. Albo kandyzowaną skórką pomarańczową bądź orzechami (jak w tym cieście dyniowym ze skórką pomarańczową i orzechami). […]