Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto, które upiekłam wraz z Lucy w Krakowie, na jej firmowe śniadanie. To połączenie placka ucieranego i brownies. W strukturze raczej sypkie, ale nie suche. Zrobiło furorę wśród Lucy kolegów i koleżanek z pracy 🙂

  • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 200 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 gruszki

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i przestudź. Utrzyj masło z cukrem pudrem. Dodaj jajka, a następnie czekoladę. Wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłóż na blaszkę (u nas o wymiarach 20×30 cm). Na wierzchu umieść plasterki gruszek. Piecz ok 40 min w 160 st. C.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*