Upieczony trochę „od niechcenia”, by odmłodzić zakwas. Okazał się jedynm z moich najlepszych chlebów. Mocno razowy, ciężki i wilgotny. Dokładnie taki jak lubię.
Zaczyn:
- ok. 4 łyżki zakwasu
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka wody
Ciasto właściwe:
- 2 szklanki mąki graham 1850
- 1 szklanka mąki tortowej 450
- 1.5 łyżeczki soli
- 100 g pestek dyni
- ok. 1 szklanka wody
Wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 8h. U mnie wyszło 24h. Odłóż 4 łyżki, wstaw do lodówki i użyj do następnego chleba. Do reszty dodaj mąkę, sól, pestki dyni oraz wodę, tak by powstało dość zwarte ciasto. Uformuj bochenek lub umieść w foremce keksowej. Odstaw do wyrośnięcia, na ok 1-2h. Piecz 10 min w temperaturze 220 stopni, a następnie jeszcze 45 min w 180 stopniach.
[…] Np. z serem Grana Padano lub parmezanem i kromką chleba. Ja serwowałam zupę w towarzystwie grahama z pestkami dyni własnego […]
[…] zrobiłam chleb graham z pestkami dyni, Persian love cake – perskie ciasto miłości (z wodą różaną i pistacjami) i kukurydziane […]
[…] Rubin z miodowym kawiorem, na domowym grahamie z pestkami dyni […]
[…] (u mnie graham z pestkami dyni, ale można użyć małopolski chleb […]
[…] Koralowe kuleczki w postaci perełek z małopolskiego miodu spadziowego, przygotowanego metodą żelifikacji. Podałam je na plasterku szlachetnego polskiego sera długodojrzewającego, o wyrazistym aromacie, owocowym posmaku i lekko pikantnym smaku pochodzącym z nuty ziołowego pieprzu. Kompozycję zwieńczył domowy graham na zakwasie żytnim z pestkami dyni. […]