Płatki ryżowe z ziarnami

Dziś o moim pierwszym starciu z płatkami ryżowymi. Nie mam pojęcia dlaczego nigdy wcześniej ich nie próbowałam. Uwielbiam owsianki, jęczmieniani, kaszki manne, musli z jogurtem i wszelkie inne mleczno-zbożowe połączenia. A o istnieniu płatków ryżowych zupełnie zapomniałam. Przypomniała mi o nich przesłodka postać baranka, którą wypatrzyłam na opakowaniu płatków. Absolutnie mnie urzekła i nie mogłam nie wrócić z nią do domu 😉

Stałam się tym samym posiadaczką baranka i płatków. Wiem, że z tych ostatnich najczęściej przyrządza się słodkie desery. Ja jednak na nic słodkiego nie miałam ochoty. Przyrządziłam je sobie na wytrawnie, z dodatkiem nasion i orzeszków ziemnych. Bardzo polecam. Szczególnie pestki dyni i słonecznik. Koniecznie podprażone.

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
  • szczypta soli
  • prażone ziarna i orzechy, u mnie: pestki dyni, ziarno słonecznika, sezam, orzeszki ziemne

Połącz mleko z płatkami ryżowymi. Dodaj szczyptę soli i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż płatki będą miękkie, czyli ok. 3-5 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Podawaj na ciepło z uprażonymi wcześniej ziarnami i orzechami.

RICE FLAKES WITH SEEDS

Today about my firs time with rice flakes. I have no idea why I haven’t tried them before. I love oats, semolina, musli and any grain that goes well with milk. About rice flakes I somehow forgot. Until I came across a cute box with such flakes – with sweet looking sweet looking sheep. I charmed me totally and I had to take it home 😉

I know that people usually make sweet milk desserts with rice flakes. But I didn’t feel like having anything sweet. That’s why I made savory rice flake pudding with nuts and seeds. They are lovely roasted. And so healthy! Have such pudding for a breakfast. Will keep you full for a long time.

  • 1 cup milk
  • 1/2 cup rice flake
  • pinch of salt
  • roasted sunflower, sesame and pumpkin seeds, peanuts

Combine milk with rice flakes and salt in a saucepan. Bring to the boil and simmer for 3-5 minutes, stirring from time to time and watching carefully that it doesn’t stick to the bottom of the pan. Serve immediately  with a sprinkling of roasted nuts and seeds.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*