Kolejna moja propozycja chleba na samym zakwasie, bez drożdży. Z dodatkiem mielonego lnu oraz sezamu, który bardzo wyraźnie czuć. Idealnie pasuje do wszelkich wytrawnych i słodkich dodatków. Jest bardzo łatwy w przyrządzeniu, więc polecam początkującym adeptom sztuki piekarskiej.
Zaczyn:
- ok. 4 łyżki zakwasu
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka wody
Ciasto właściwe
- 1 szklanki mąki pszennej poznańskiej
- 1 szklanka mąki pszennej graham
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mielonego lnu
- 1/2 szklanki ziarna sezamu
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
Wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 8 h. Odłóż 4 łyżki, wstaw do lodówki i użyj do następnego chleba. Do reszty dodaj mąki, len, sezam, sól i ciepłą wodę połączoną z miodem. Wymieszaj i uformuj podłużny bochenek. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-2 h. Ponacinaj wierzch, wstaw do piekarnika i piecz ok. 1 h w 200 st. C.