Kolejny typowo japoński wynalazek w wersji spolszczonej. Przygotowany wespół z Emilią S. 🙂
- 1/2 filiżanki suchego ryżu do sushi (na 2 onigiri)
- tamagoyaki, tuna-mayo, kawałki łososia, wędzony kurczak, marynowane śliwki umeboshi, itp.
- opcjonalnie: furikake, sezam, marchewka
Ugotuj ryż, lekko przestudź. Umieść na folii spożywczej połowę ryżu, dodaj nadzienie i uformuj trójkąty lub inne kształty (takiej jak widzisz tutaj). Zawiń w pasek nori i posyp furokake.
W razie braku dostępności japońskiej posypki można ją zastąpić naszą Vegetą (!), z dużym powodzeniem. Emila proponuje również dodatek sezamu i gotowanej marchewki do ryżu. Podobno kanapki świetnie smakują z zupą miso. Są też częstym składnikiem bento.