Nuggetsy w krakersach

Nuggetsy są bardzo delikatne w środku (dzięki jogurtowi) i doskonale chrupiące na zewnątrz (to zasługa krakersów). Sama krakersowa panierka nie jest zbyt intensywna w smaku więc spokojnie można dodać zioła, przyprawy, sezam, itp. Przepis pojawił się u Nigelli i wielu blogach, m.in. Na Grabinie i Breakfast at Tiffany.

  • filet z kurczaka
  • jogurt, maślanka lub kefir
  • krakersy
  • opcjonalnie dowolne zioła i przyprawy (np. do kurczaka, meksykańska, chilli, czubryca zielona, itp)

Pokrój kurczaka na kwałki. Zalej jogurtem i marynuj co najmniej 1h. Obtocz w krakersach i piecz w średnio gorącym piekarniku ok. 20-30 min.

Serwuj np. z pieczonymi ziemniakami i balsamicznym sosem ze świeżych pomidorów, sosem czosnkowym, sosem chilli, bagietką, bułką (jak hamburgera), tortillą, etc.

1 komentarzy

  1. Ojaaa. Te kurczaki wyszły niesamowicie. Faktycznie super miękkie!
    Zastanawiam się tylko jak będą smakowały na drugi dzień, bo zamierzam
    je zawieźć Samcowi. Dziękuję za kopalnię pomysłów kulinarnych 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*