Nuggetsy są bardzo delikatne w środku (dzięki jogurtowi) i doskonale chrupiące na zewnątrz (to zasługa krakersów). Sama krakersowa panierka nie jest zbyt intensywna w smaku więc spokojnie można dodać zioła, przyprawy, sezam, itp. Przepis pojawił się u Nigelli i wielu blogach, m.in. Na Grabinie i Breakfast at Tiffany.
- filet z kurczaka
- jogurt, maślanka lub kefir
- krakersy
- opcjonalnie dowolne zioła i przyprawy (np. do kurczaka, meksykańska, chilli, czubryca zielona, itp)
Pokrój kurczaka na kwałki. Zalej jogurtem i marynuj co najmniej 1h. Obtocz w krakersach i piecz w średnio gorącym piekarniku ok. 20-30 min.
Serwuj np. z pieczonymi ziemniakami i balsamicznym sosem ze świeżych pomidorów, sosem czosnkowym, sosem chilli, bagietką, bułką (jak hamburgera), tortillą, etc.
Ojaaa. Te kurczaki wyszły niesamowicie. Faktycznie super miękkie!
Zastanawiam się tylko jak będą smakowały na drugi dzień, bo zamierzam
je zawieźć Samcowi. Dziękuję za kopalnię pomysłów kulinarnych 🙂