Bardzo zdrowa i pożywna wersja zupy pomidorowej. Z wartościową i niedocenianą soczewicą, bez zbędnej śmietanki, tłuszczu, itp. składników. Po upieczeniu pomidory stają się niezwykle aromatyczne, słodsze, jakby lekko karmelowe. Smak zupy doskonale dopełnia piana z pomarańczy.
Przepis dodałam do akcji na Durszlaku „Danie w paryskim stylu”, ponieważ stanowi kwintesencję zasady metody dr. Cohena, która mówi, że dieta jest sposobem na celebrowanie życia. Autor książki o której więcej możecie przeczytać tutaj, podobnie jak ja, przeciwny jest dietom ekstremalnym, które nieuchronnie prowadzą do efektu jo-jo. Oboje proponujemy podejście holistyczne do kwestii odżywiania. I pyszne zdrowe jedzenie, którym należy się cieszyć. Tak jak smakiem tej zdrowej i pysznej zupki z molekularnym akcentem. Myślę, że wpisuje się ona idealnie w zasady „francuskiej diety” ponieważ posiada:
– francuską elegancję – prezentuje się przepięknie w zdobionej porcelanie
– francuski umiar – ilość kalorii, soli i tłuszczów nasyconych jest bardzo niska w stosunku do ilości witamin, przeciwutleniaczy (likopen z pomidorów) i błonnika jakie nam dostarcza
– francuski La joie de vivre – potrafi poprawić nasze samopoczucie, ponieważ przygotowana jest ze świeżych, naturalnych składników, które zapewnią nam radość i zdrowie.
Zupa-krem z pomidorów i soczewicy:
- 2 kg pomidorów
- 2-3 ząbki czosnki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- ok. 250 ml bulionu drobiowego
- pieprz, ewentualnie sól
- opcjonalnie słodka lub ostra papryka, ulubione zioła
Zacznij od upieczenia pomidorów. Przetnij je na pół, wytnij środki i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Obierz ze skórek. Możesz też sparzyć pomidory przed pieczeniem, obrać, pokroić w kostkę i wtedy wstawić do piekarnika. Możesz też skórek wcale nie obierać. Ale wtedy polecam przetarcie przez sito po zmiksowaniu.
W międzyczasie ugotuj w bulionie czerwoną soczewicę (ok. 10-15 minut). Upieczone pomidory zblenduj na krem. Dodaj soczewicę, dopraw zupę do smaku. Podawaj z pomarańczową pianą i/lub posypaną ulubionym serem.
Piana z pomarańczy:
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka lecytyny sojowej
Dodaj do soku lecytynę sojową. Zmiksuj blenderem immersyjnym. Chwilę poczekaj aż piana się ustabilizuje i zgęstnieje. Wyłóż łyżką na powierzchnię zupy.
Uwagi/wskazówki:
– Po dodaniu soczewicy możesz zupę ponownie zmiksować. Będzie wtedy bardziej gładka.
– Zupę warto podać z grzankami z serem, skropioną zielonym pesto, oliwą truflową lub inną.
– Dodatek kilku suszonych pomidorów transformuje smak zupy.
– Jeśli chcesz aby Twoja zupa była odrobinę słodsza dodaj do niej marchewkę lub paprykę na etapie pieczenia pomidorów. Dobrym dodatkiem będzie również seler naciowy.
– Z pieczonych pomidorów możesz zrobić także doskonały sos. W takim wypadku po ich zmiksowaniu odparuj nadmiar wody. Następnie dodaj zioła (klasyczna bazylia czy pietruszka zawsze się sprawdza), przyprawy, kurczaka lub np. anchois. Taki sos pomidorowy będzie świetny nie tylko do makaronu, ale również gnocchi czy ryżowej zapiekanki. Szczególnie w akompaniamencie dobrej jakości sera.
Lubię wszelkie odmiany pomidorowej 😉 Ta pianka z pomarańczy bardzo mnie ciekawi. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 🙂
nie wiem czy zupa piękniejsza czy miseczka:)
[…] wydarzeniaDrukujPasta, która można przygotować przy okazji gotowania soczewicy, np. do zupy pomidorowej z soczewicą czy pierogów z soczewicą. Aromatyczny ser bardzo fajnie komponuje się z delikatną czerwoną […]