Lubicie polskie produkty? Bo ja bardzo! Nie wyobrażam sobie życia bez białego twarogu i kiszonej kapusty. Oczywiście, od zagranicznych produktów również nie stronę bo dają duże pole do kulinarnego manewru. Poza tym uwielbiam kuchnię fusion. U mnie często poznański gzik pojawia się obok ziemniaków z włoskim pesto, a hiszpańska quesadilla kryje w sobie podhalańską bryndzę. Produkty polskie, to jednak nie tylko produkty regionalne. To często „zwyczajne” produkty od małych lokalnych producentów, jak nabiał, soki, wędliny, konfitury i inne przetwory.
Mnóstwo wspaniałych polskich produktów spotkałam podczas tegorocznego VII Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu.
Niebawem spotkam kolejne na Małopolskim Festiwalu Smaku. Okazuje się, że jest ich tak wiele… A my zupełnie ich nie dostrzegamy, bo na półkach w supermarketach znajdujemy głównie przegląd oferty zagranicznych koncernów.
Dlatego pragnę Was zachęcić do wspólnego odkrywania ciekawych wyrobów polskich firm. Mamy ku temu doskonałą okazję – 25 sierpnia obchodzimy bowiem Dzień polskiej żywności. Może poświętujecie ze mną? Podzielmy się pomysłami na oryginalne dania z udziałem dobrej jakości krajowych produktów. Zapraszam serdecznie!
Nie-blogerzy mogą o swoich pomysłach pisać w komentarzach. Blogerów natomiast gorąco zachęcam do dołączenia do organizowanej przeze mnie na durszlak.pl akcji. Jak to zrobić dowiecie się klikając tutaj.
Fantastyczny pomysł na akcje! Taki internetowy festiwal smaku! Z niecierpliwością czekam na wszystkie przepisy i chętnie podzielę się swoimi. To będzie bardzo inspirująca akcja!
Taka ma właśnie być 🙂
[…] W Krainie Smaku Kontakt + o mnieRSS 09/09/2013Podsumowanie akcji "Dzień polskiej żywności"w kategorii:*Kulinarne wydarzeniaDrukujKochani Uczestnicy i Obserwatorzy akcji „Dzień polskiej żywności”! […]