Pasta, która można przygotować przy okazji gotowania soczewicy, np. do zupy pomidorowej z soczewicą czy pierogów z soczewicą. Aromatyczny ser bardzo fajnie komponuje się z delikatną czerwoną soczewicą. Ze względu na pysznie topiący się ser polecam pastę na ciepło. A proporcje składników pozostawiam Wam. Róbcie „na oko”, dodając tyle sera, ile lubicie.
Ja moją pastę zajadałam na sezamowym pieczywie chrupkim, z dodatkiem natki pietruszki i liści sałaty.
- czerwona soczewica
- ser Rubin lub jakikolwiek inny żółty
- sól, świeżo mielony pieprz
- przyprawa ognista w młynku
- opcjonalnie natka pietruszki i liście sałaty
- dowolne pieczywo: chrupkie, jasne, razowe lub inne
Ugotuj soczewicę do miękkości, ok. 10 minut. Do jeszcze ciepłej dodaj starty na drobnych oczkach ser żołty. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ostrą przyprawą i opcjonalnie natką pietruszki. Podawaj na dowolnym pieczywie.
Możesz też użyć pastę jako nadzienie do pierogów.