Mrożona herbata: cytryna-mięta-miód

Ten wpis dedykuję mojej Natalce, która obchodzi dziś urodziny, jest miłośniczką herbaty z cytryną, a prezentowany napój został przygotowany specjalnie dla niej i w całości przez nią skonsumowany 🙂

Zaparz dwie torebki herbaty w 400 ml wody. Po ostudzeniu, część zamroź w foremkach do kostek lodu. Resztę umieść w lodówce.

Rozkrusz lód crusherem do lodu. Dodaj zimną herbatę, cytrynki z syropu, syrop oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszaj, przelej herbatę do dużej szklanki i podawaj. Np. udekorowaną liśćmi świeżej mięty.

A tu herbatka w otoczeniu śniadaniowych smakołyków. Bo na upalne letnie śniadanie została podana.

Natalia skrzętnie urwaliła na iPad’owym zdjęciu całe śniadanko. Prócz herbatki zaserwowałam:

– na talerzu: koreczki – pieczarki marynowane, czosnek w oleju suszone pomidory, pumpernikiel z sosem czosnkowo-ziołowym i wędzonym łososiem, ser Rubin

– chlebek z lnem i sezamem (przepis wkrótce), chlebek z pestkami dyni i orzechami laskowymi + smakowe oliwy (sojowa, rozmawynowa), oleje (arachidowy, czasnkowy, czosnkowo-bazyliowo-pomidorowy)

– paszteciki-ślimaczki z pieczarkami i fetą (przepis wkrótce)

ciasteczka z masłem orzechowym

– konfitury: truskawkowa i rabarbarowa z pomarańczą (przepisy wkrótce) + masło orzechowe i Nutella

Polecam też:

https://wkrainiesmaku.pl/22029/zielona-czy-czarna-ktora-herbate-wybrac/

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*