W tym roku, już po raz drugi, miałam ogromną przyjemność poprowadzić wspaniałą letnią Szkołę Kuchni Artystycznej na Mazurach (14-23.07), organizowaną przez Biuro Turystyki Aktywnej Kompas. Ubiegłoroczna, pierwsza odsłona programu (zobacz tutaj), okazała się ogromnym sukcesem. Drugą mogę chyba uznać za jeszcze bardziej udaną 🙂
Pracowałam z ośmioosobową grupą bardzo ambitnej młodzieży. Oto cała ekipa w komplecie. Od lewej: Mateusz, Mikołaj, Martyna, Alicja, Natalia, Marta, Ola i Wiktoria. Przez 10 dni bardzo aktywnie działaliśmy – piekliśmy, gotowaliśmy, uczyliśmy się o żywieniu, kuchniach świata, stylizacji i fotografii kulinarnej.
Nasze poczynania starałam się skrzętnie dokumentować. Zapraszam na fotorelację do mojego albumu na Facebook’u: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013. Zapraszam też do korzystania z przepisów jakie zrealizowaliśmy w czasie obozu. Większość znajduje się na blogu, pod tagiem: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
Znajdziecie zarówno przepisy na słodkości (muffiny, ciasta kruche, ucierane, drożdżowe, francuskie, biszkopty, desery na zimno), jak i zupy, bułeczki, zapiekanki i wiele innych propozycji. Przygotowaliśmy też klasyczne maki-sushi o których możecie przeczytać więcej w poście „sushi”, a także wariację na temat sushi – sushi na słodko, z malinami i twarożkiem.
Wspólne lepienie pasztecików z ciasta francuskiego:
I stylizowanie panna cotty:
Ponadto byliśmy na profesjonalnym pokazie kulinarnym w Giżycku, gdzie zobaczyliśmy jak tworzy się przekąski ze specjalnego pieczywa przeznaczonego na cateringi. Sami też realizowaliśmy dwa cateringi – jeden dla kierownictwa Kompasu, drugi na bankiet, który wystawiliśmy ostatniego wieczoru, po podsumowaniu obozu i rozdaniu specjalnych nagród dla wyróżniających się uczestników – interkampek. Ja z przyjemnością przyznałam dwie – Natalii i Wiktorii za ogromną kreatywność i samodzielność. Niemniej cała grupa była absolutnie fantastyczna. W ciągu dwóch 4h-bloków udało nam się przygotować: tartinki z ciasta francuskiego, koreczki z pastą z soczewicy, serówki (krakersy z pastą serowo-majonezowo-czosnkową), pastę jajeczną z kurczakiem, dip z tuńczykiem i fetą, tort na biszkopcie orzechowym z masą śmietanową i owocami, flapjacks (batoniki owsiano-bakaliowe), tartaletki z ptasim mleczkiem i ciasto jabłkowe.
Zobaczcie sami:
Prócz zajęć praktycznych mieliśmy też teoretyczne – z dietetyki (połączone z praktycznym bilansowaniem jadłospisów), savoir vivre przy stole i różnych kuchniach świata. O technikach kulinarnych, stylizacji kulinarnej, fotografii. Duże zainteresowanie wzbudziła moja mini-prelekcja na temat kuchni molekularnej (pokaz zdjęć obrazujących metodę sous vide, molekularny kawior, molekularne pianki i pudry, lody z ciekłego azotu, itp.)
Dzięki współpracy z obozem filmowym nagraliśmy również własne video kulinarne. Wiktoria i Natalia ugotowały przed kamerą zupę – krem z kalafiora, Martyna i Ala – tortillę, Marta i Ola – ptysie z budyniem herbacianym, a Mikołaj i Mateusz – bałkańskie klopsiki cavapcici.
Wiktoria i Natalia gotowe do nagrywania video kulinarnego:
Większość naszych dzieł udało mi się udokumentować na zdjęciach. Pomysł ze stylizowaniem dań/deserów i robieniem zdjęć spotkał się z bardzo pozytywnym przyjęciem. Uczestnicy mocno się „wkręcili” i szybko sami zaczęli dbać o to by ich twórczość jak najlepiej prezentowała się w obiektywie. A prezentowała się przepięknie, co udało nam się pokazać na finałowym bankiecie organizując wernisaż drukowanych zdjęć!
To była naprawdę bardzo Artystyczna Kuchnia! Pełna piękna, wrażeń, emocji, wspaniałej zabawy i nauki.
Relaksu również nie zabrakło – nad jeziorem, malowaliśmy na przykład szklanki.
[…] ciasto. Z pysznymi jagodami i kruszonką z musli. Mniam! Przygotowane przez uczniów mojej letniej Szkoły Kuchni Artystycznej. A potem również przez innych kolonistów, na zajęciach otwartych, w wersji z masą […]
[…] dla dzieciSmacznie i niedrogoDrukujSzybciutkie placuszki przygotowane przez uczniów mojej Kuchni Artystycznej z mocno dojrzałych bananów, które pozostały nam po naleśnikach z owocami i musem mango. Bardzo […]
[…] cotta to deser, który robiłam, m.in. rok temu na Szkole Kuchni Artystycznej 2012. Moi tegoroczni uczniowie również zapragnęli przygotować ten włoski smakołyk. I przygotowali. Pod wodzą Mateusza […]
[…] entuzjazmem przygotowana, a następnie z jeszcze większym entuzjazmem zjedzona przez uczniów Kuchni Artystycznej, którą właśnie prowadzę na Mazurach. Stanowi świetny dowód na to, że to co zdrowe, może […]
[…] Artystycznej 2013DrukujTorcik, który przygotowali koloniści z grupy prowadzonej przeze mnie Kuchni Artystycznej na przyjazd kierownictwa BTA KOMPAS. Bardzo mocno się postarali i ich starania zostały […]
[…] Kuchni Artystycznej 2013DrukujZapiekanka przygotowana dla kierownictwa BTA Kompas przez uczniów Szkoły Kuchni Artystycznej. Podana razem z torcikiem malinowym na spodzie z sucharków i Nutelli. Połączenie klasycznego […]
[…] składników. Smakowała nie tylko dietetykowi, ale również młodym kucharzom-uczniom letniej Szkoły Kuchni Artystycznej, którzy przyrządzili to […]
[…] się na słodko i podaje z dżemem truskawkowym do popołudniowej herbatki. Ekipa Szkoły Kuchni Artystycznej jest już jednak nieco przesłodzona (patrz kilka ostatnich wpisów), więc przyrządziła wersję […]
[…] smaczne tosty francuskie – z orzechami laskowymi. Przygotowane przez uczniów mojej letniej Szkoły Kuchni Artystycznej. Podawaliśmy je ze słodką masą kajmakową i kwaśnymi porzeczkami. […]
[…] które przygotowali koloniści podczas zajęć otwartych na letniej Szkole Kuchni Artystycznej, którą prowadziłam. Ideą zajęć otwartych było umożliwienie uczestnikom poznanie co robią […]
[…] prezentyetykiety:Szkoła Kuchni Artystycznej 2013DrukujPierwszy wypiek stworzony przez uczniów Szkoły Kuchni Artystycznej, którą mam przyjemnosć prowadzić po raz drugi na Mazurach. Muffinki pysznie nadziane masą […]
[…] po muffinkach z jabłkiem oraz kajmakowych drożdżówkach wypiek jaki wykonali obozowicze podczas kulinarnych zajęć otwartych. Zwróćcie uwagę na świetny sposób zamykania ciasta. Mimo, że nadzienie było dość […]
[…] Kuchni Artystycznej 2013DrukujObserwując ostatnie wpisy mogliście zauważyć, że program letniej kolonii kulinarnej, którą prowadzę jest bardzo napięty. Nauczyliśmy się już piec biszkopt, ciasto kruche, […]
[…] i ciasta ubijaneTortyWypieki słodkieetykiety:Szkoła Kuchni Artystycznej 2013DrukujKulinarny obóz który miałam niedawno okazję prowadzić zwieńczył finałowy bankiet i nasz okazały tort […]
[…] wydarzeniaDrukujKolejne już muffinki pieczone na Mazurach, wraz z uczniami mojej letniej Szkoły Kulinarnej. Trzecie, po muffinkach cytrynowych z masą kajmakową i muffinkach z jabłkami i kremowym serkiem. […]
[…] truskawkowych i rabarbarowych. Wiem, że już trochę po sezonie, ale ostatnio pochłonęła mnie Szkoła Kuchni Artystycznej, którą prowadziłam. Ale wracam już do rzeczywistości i zaległych […]
czemu za moich czasów nie było takich obozów i kolonii 🙂