To zupa, która powstała bardzo spontanicznie, z kremu kalafiorowego na bazie kalafiora gotowanego w mleku. Dodałam do niego mrożone warzywa, których zawsze u mnie dostatek oraz makaron, który został mi z wczorajszego obiadu – makaronu z suszonymi pomidorami i brokułami w sosie śmietanowym. Szybkie, smaczne i zdrowe danie – idealne na chłodny jesienny dzień.
- 1 opakowanie mrożonego kalafiora
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki wody
- 2 kostki bulionowe cielęce
- olej do smażenia
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- por
- marchewka pokrojoną w kostkę (u mnie z mrożonki)
- fasolka szparagowa (u mnie z mrożonki)
- ugotowany makaron (można zastąpić ryżem lub ziemniakami)
- opcjonalnie ulubiona wędlina lub mięso (np. piersi lub udka z kurczaka)
- koperek
- świeżo mielony czarny pieprz
Umieść w garnku mleko i wodę, tak by płyn przykrywał kalafior. Gotuj do miękkości wraz z kostkami bulionowymi.
Dobrze rozgrzej olej, po czym przesmaż na nim cebulę i czosnek (wcześniej posiekane). Zawartość patelni przełóż do garnka z kalafiorem. Zmiksuj całość na gładki krem.
Następnie dodaj warzywa w dowolnej ilości. Gotuj kilkanaście minut. Przed podaniem wmieszaj makaron, oraz wędlinę lub mięso. Dopraw do smaku koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.