Muffinki upieczone w mocnym pośpiechu, na parapetówkę Alka. Wizualnie wyszły średnio, ale w smaku (w mojej opinii) były rewelacyjne. Goście też wydawali się zachwyceni 🙂
- 1.75 szklanki mąki + szczypta soli
- 1 szklanka cukru Demerara
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka kefiru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g czekolady deserowej
- masa krówkowa o smaku trufli
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W mniejszej misce połącz płynne składniki: kefir, olej, ekstrakt waniliowy i jajko. Przelej mokre składniki do suchych. Delikatnie wymieszaj (tylko do połączenia się składników), dodając pokrojoną na kawałki czekoladę. Od razu przenieś ciasto do muffinkowych foremek, wypełniając je do ok. połowy. Nałóż małą łyżeczkę masy kajmakowej, przykryj ok. łyżką ciasta i piecz w 180°C, ok. 20 min.
[…] które pozwoliły mi na zagospodarowanie resztek jakie pozostały mi po wypiekach – muffinkach z masą truflową oraz szarlotce owsianej. Prażone jabłka i masa karmelowa świetnie pasowały do podsmażonego […]