Tort marchewkowy

Mimo, iż w tym roku (30. kwietnia) nie stworzyłam sobie klasycznego tortu urodzinowego (za to powstały wspaniałe tartaletki czekoladowe z jagodami), zaledwie kilka dni później miałam okazję upiec torcik z prawdziwego zdarzenia – dla Oli. Tzn. prawie z prawdziwego zdarzenia, bo wypiek musiał powstać w ciągu kilku godzin (ok. 14 wróciliśmy z majówki w Bukowinie). Dlatego też nie zdecydowałam się na klasyczny biszkopt z kremem. Zaproponowałam za to tort marchewkowy przełożony frostingiem z mascarpone i waniliowego twarożku. Można go upiec w kilka chwil, a trafia w gust niemal  każdego. Nasza wersja wyszła naprawdę świetnie – była bardzo podobna do ciasta marchewkowego ze Starbucksa. W konsystencji przyjemnie wilgotna, ale nie rozpadająca się (idealna do krojenia), w smaku nieco karmelowa dzięki Muscovado i fajnie korzenna dzięki cynamonowi. Osobiście bardzo polecam ten tort marchewkowy!

Możecie dodać do niego jeszcze ananasa z puszki oraz wiórki kokosowe – kiedyś testowałam to połączenie i sprawdziło się rewelacyjnie. Możecie też pomyśleć o dorzuceniu rodzynek lub czekolady. Niemniej nie jest to konieczne – przepis, który przedstawiam poniżej, z orzechami włoskimi, i tak jest już całkiem bogaty.

Ciacho było tak smaczne, że koniecznie chciałam je sfotografować. Najpierw z jednym tłem, potem z drugim. Z żadnego nie byłam zadowolona tak do końca, więc Ola przybyła z odsieczą i zrobiła kolejne. A wcześniej jeszcze M. pstryknął całość, przed rozkrojeniem. Podsumowując – 3 osoby fotografowały ten tort marchewkowy w 4 stylizacjach! Mam nadzieję, że przekona to nieprzekonanych, że warto wykorzystać recepturę z tego wpisu!

Tort marchewkowy

Ciasto marchewkowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron (inny też może być)
  • 3/4 szklanki maślanki o smaku pieczonego jabłka
  • 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Waniliowy krem z mascarpone:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g serka twarogowego waniliowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do smaku

Ciasto marchewkowe: Przesiej mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Delikatnie dolej olej i maślankę. Następnie powoli dodawaj przygotowane wcześniej suche składniki. Wmieszaj drobno posiekane orzechy oraz marchewkę. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C. ok. 50 minut.

Waniliowy krem z mascarpone: Wymieszaj serek mascarpone z twarożkiem waniliowym, ekstraktem oraz cukrem (łyżką, na jednolitą i odpowiednio dla Ciebie słodką masę).

Wykończenie: Po wystudzeniu przekrój ciasto w poprzek na 3 części. Przełóż kremem z serka mascarpone. Wierzch możesz dowolnie udekorować.

Tort marchewkowy

Tort marchewkowy

I śliczne ujęcie Oli:

Tort marchewkowy

 

14 komentarzy

  1. Wygląda smakowicie, no i ta sesja zdjęciowa – jak Wy wytrzymaliście żeby nie rzucić się od razu na tort tylko pstrykać zdjęcia… nie rozumiem ;P Wszystkiego naj naj !!! (również najpyszniejszych ciast!!! :D)

  2. Witam, przepis bardzo mi się podoba, ale wolałabym nie używać smakowej maślanki, czym mogę to zastąpić? Zwykła maślanka się nada?

    • Absolutnie się nada 🙂 Ja akurat miałam smakową, więc użyłam. Zwykle jednak stosuję naturalną. Z naturalną ciasto będzie odrobinę mniej słodkie, chyba, że dodasz więcej cukru.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*