Dziś przedstawiam domowej roboty Nutellę, której zdjęcie zdołałam zrobić… jak już jej nie było. Zniknęła naprawdę w okamgnieniu, w świąteczny poranek. No cóż, wyszła naprawdę super. Przyrządziłam ją podczas warsztatów zorganizowanych dla Przyjaciół Winiary z przepisu na trufle z chili. Zamiast chili dodałam jednak duuużo brandy i więcej śmietanki. Możesz jednak pozostać przy oryginalnych proporcjach (moje zmiany podaję w nawiasach) i ulepić z masy kuleczki.
- 100 g śmietanki 36% (dałam ok. 200 ml)
- 300 g groszków czekoladowych (z kuwertury)
- brandy (do smaku)
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
W rondlu podgrzej śmietankę nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą wmieszaj masło oraz brandy. Po uzyskaniu gładkiej masy przełóż ją do słoika.
Jeśli pragniesz uzyskać trufle przełóż masę do płaskiego naczynia i schłodź w lodówce. Gdy zastygnie nabieraj łyżeczką małe porcje i formuj kulki, które następnie otaczaj w kakao, wiórkach kokosowych lub orzechach.