Ciacho – wariacja na temat owsianych batoników z jabłkami i ciasta owsianego z jabłkami, które powstały u mnie zimową porą. Dziś wersja wiosenna, z dodatkiem będącego aktualnie w sezonie rabarbaru, rzadko wykorzystywanych w naszej kuchni (a zdrowych) otrębów gryczanych, grubych płatków owsianych, migdałów i czekolady.
Wypiek powstał na wieczór panieński Isy i został rozchwycony przez osiem panien i nie-panien, przy szampanie przed pierwszym punktem programu – lekcją tańca erotycznego. Całkiem zdrowo dodał nam energii 😉
- 1 szklanka mąki pszennej poznańskiej
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki otrębów gryczanych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru Muscovado
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 4 łodygi rabarbaru
- 100 g czekolady z całymi migdałami
Umyj i obierz rabarbar. Pokrój w ok. 1 cm paski i zasyp dwiema łyżkami cukru. Odstaw na 2-3h. Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą i oboma rodzajami cukru.
W niewielkiej miseczce połącz jajko, z olejem i olejkiem waniliowym. Wmieszaj płyn do suchych składników, dodając odsączony rabarbar i posiekaną czekoladę wraz z migdałami. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki lub tortownicy*. Piecz w 180 st. C. (z termoobiegiem) ok. 45-50 min.
*Radzę wybrać dużą blaszkę i rozłożyć cienko ciasto, by łatwiej dochodziło do niego ciepło. Jest ono dość ciężkie i z założenia nie rośnie zbyt mocno (otręby i płatki owsiane nie obfituje w gluten). Pieczone w keksowej foremce mogłoby wyjść zakalcowate.
Panny i nie-panny degustujące owsiane batoniki.
Ciasto wygląda bardzo smacznie! No i po uśmiechniętych minach widzę, że naprawdę apetyczne jest! :))
Ciasto jest GENIALNE! 🙂
Dziękuję 🙂
Hej, Kasiu!! A możesz mi podpowiedzieć, czym ewentualnie można by tu zastąpić rabarbar?
P.S. Muszę się przyznać, że regularnie korzystam z Twojego bloga i jestem po prostu zauroczona tymi fantastycznymi przepisami!! <3
Cieszę się bardzo Agnieszko. Ogromnie mi miło 🙂 Myślę, że rabarbar możesz zastąpić wszelkimi owocami. Mamy teraz śliwki, jabłuszka, brzoskwinie. Wszystkie powinny się nadać 🙂