Królewiec

Ciasto królewskie w jego klasycznym wydaniu. Dwa kruche miodowe blaty przełożone budyniowo-maślanym kremem oraz biszkoptem. Całość zwieńczona czekoladową polewą. W niektórych przepisach pojawia się czasem dodatek kwaśnego dżemu lub powideł.

Placki miodowe wyszły idealnie. Były równiutkie (może dlatego, że przy wyklejaniu formy pomogłam sobie kubkiem?), miękkie i aromatyczne. Ciasto łatwo się zagniatało i wykładało na blaszkę. Biszkop w moim mniemaniu stanowił zbyt dużą część ciasta. Wystarczyłoby gdyby zrobić go z 3-4 jajek.

Miodowe blaty:

  • 400 g mąki
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Z podanych składników zagnieć ciasto i schłódź w lodówce. Podziel na dwie części i osobno upiecz w formie o wymiarach 20×32 cm.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubij na parze jajka z cukrem (długo, tak by masa stała się gęsta i „można było po niej pisać”). Dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i upiecz.

Masa budyniowo-maślana:

  • 3 szkl. mleka
  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

W części mleka rozprowadź mąkę. Resztę zagotuj wraz z masłem i cukrem. Dodaj zawiesinę mąki i chwilę pogotuj.

Jeszcze ciepłą masę (ale tylko połowę) wyłóż na miodowy blat, przykryj biszkoptem, wyłóż drugą połowę masy, na to nałóż drugi blat i polewę czekoladową.

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki 18%

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>