Ciasto królewskie w jego klasycznym wydaniu. Dwa kruche miodowe blaty przełożone budyniowo-maślanym kremem oraz biszkoptem. Całość zwieńczona czekoladową polewą. W niektórych przepisach pojawia się czasem dodatek kwaśnego dżemu lub powideł.
Placki miodowe wyszły idealnie. Były równiutkie (może dlatego, że przy wyklejaniu formy pomogłam sobie kubkiem?), miękkie i aromatyczne. Ciasto łatwo się zagniatało i wykładało na blaszkę. Biszkop w moim mniemaniu stanowił zbyt dużą część ciasta. Wystarczyłoby gdyby zrobić go z 3-4 jajek.
Miodowe blaty:
- 400 g mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagnieć ciasto i schłódź w lodówce. Podziel na dwie części i osobno upiecz w formie o wymiarach 20×32 cm.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubij na parze jajka z cukrem (długo, tak by masa stała się gęsta i „można było po niej pisać”). Dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i upiecz.
Masa budyniowo-maślana:
- 3 szkl. mleka
- 100 g masła
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
W części mleka rozprowadź mąkę. Resztę zagotuj wraz z masłem i cukrem. Dodaj zawiesinę mąki i chwilę pogotuj.
Jeszcze ciepłą masę (ale tylko połowę) wyłóż na miodowy blat, przykryj biszkoptem, wyłóż drugą połowę masy, na to nałóż drugi blat i polewę czekoladową.
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki 18%
[…] spód, wg przepisu na ciasto królewskie (1/2 […]