Krajanka jest efektem niezbyt udanej próby zwieńczenia ciasta królewskiego orzechami. Najprawdopodobniej masy cukrowo-maślanej było zbyt dużo, co spowodowało wypłynięcie ciasta na wierzch. Nie wyglądało to źle, ale nie wykorzystałam placka do królewca, tylko pokroiłam na batoniki, co było okazało się świetnym pomysłem.
Na przyszłość będzię chyba lepiej najpierw podpiec ciasto (tak jak tutaj), a potem dodać orzechy albo trzymać się proporcji z orzechowca: 120 g masła, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki miodu, 250-300 g orzechów. Można również spróbować dodać rodzynki lub inne suszone owoce.
- miodowy kruchy blat, jak do królewca
- 2 szkl. orzechów włoskich
- 1 szkl. orzechów laskowych
- 150 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki miodu
Schłodzone ciasto wyłóż na blaszkę o wymiarach 20×32 cm. Rozpuść masło z cukrem i miodem, dodaj grubo posiekane orzechy i wyłóż na kruchy blat. Piecz ok. 15 min.
Podobne batoniki, w wersji z pekanami, pojawiły się m.in. na MyRecipes. A także z pekanami i solą oraz z mieszanymi orzechami. I tarta z orzechami w karmelu.
Wydanie z 5 lipca 2015 r. w wykonaniu Agnieszki Derengowskiej 🙂 Podobno przepis się sprawdza 😀