Cookies z żurawiną i fistaszkami

Kolejne moje cookies, tym razem w świątecznej odsłonie, stąd dodatek żurawiny i orzechów. Piekłam je razem z pierniczkowymi cookies z suszonymi śliwkami i czekoladą, na bazie tego samego przepisu.

Cookies z żurawiną i fistaszkami

  • 100 g masła
  • ½ szklanki białego cukru
  • ½ szklanki cukru Muscovado
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ łyżeczki sody
  • ok. 100 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki solonych fistaszków

Stop masło, dodaj oba cukry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj, by powstała gładka jednorodna masa. Następnie połącz masę z suchymi składnikami: mąką i sodą. Na koniec wmieszaj drobno posiekaną żurawinę oraz orzeszki ziemne. Poczekaj ok. 3-5 min by ciasto lekko stwardniało i było łatwiejsze w formowaniu. Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) 10-12 min. Wyciągnij ciastka w momencie gdy zaczną być chrupiące przy brzegach. W środku mogą wydawać się niedopieczone. Mnie z tej porcji wychodzi 18 ciastek.

Cookies z żurawiną i fistaszkami

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*