Kolejne moje cookies, tym razem w świątecznej odsłonie, stąd dodatek żurawiny i orzechów. Piekłam je razem z pierniczkowymi cookies z suszonymi śliwkami i czekoladą, na bazie tego samego przepisu.
- 100 g masła
- ½ szklanki białego cukru
- ½ szklanki cukru Muscovado
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- ¼ łyżeczki sody
- ok. 100 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki solonych fistaszków
Stop masło, dodaj oba cukry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj, by powstała gładka jednorodna masa. Następnie połącz masę z suchymi składnikami: mąką i sodą. Na koniec wmieszaj drobno posiekaną żurawinę oraz orzeszki ziemne. Poczekaj ok. 3-5 min by ciasto lekko stwardniało i było łatwiejsze w formowaniu. Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) 10-12 min. Wyciągnij ciastka w momencie gdy zaczną być chrupiące przy brzegach. W środku mogą wydawać się niedopieczone. Mnie z tej porcji wychodzi 18 ciastek.