Pyszny, bardzo aromatyczny piernik, z dodatkiem purée z pieczonej dyni. Gorąco polecam na zbliżające się święta 🙂 Ja z Kingą upiekłam go w dwóch jednorazowych foremkach keksowych, które zabrałyśmy Rodzicom na Mikołajki.
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki cukru Muscovado
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka purée z dyni
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 mały jogurt naturalny
- duża garść suszonej żurawiny
- mniejsza garść orzechów laskowych
Dynię upiecz w piekarniku – ok. 1 godz. w 180 st. C. Wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem lub rozdrobnij widelcem.
W większej misce połącz mąkę z płatkami, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz oboma cukrami. W mniejszej misce połącz dynię z jajkami, olejem oraz jogurtem. Wmieszaj mokre składniki do suchych. Dodaj żurawinę oraz posiekane orzechy.
Przełóż ciasto do dwóch małych foremek keksowych. Piecz ok. 45 minut w 175 st. C.
Świetny przepis na piernik, pysznie wygląda 🙂 dziękuje za życzenia i również życzę wspaniałych Świąt 🙂