Sałatka z łososiem i ogórkiem małosolnym

Spodziewałam się, że wyjdzie smacznie, ale nie sądziłam, że aż tak smaczne. Poniżej przepis na naprawdę udaną sałatkę, którą można przygotować z łososia pozostałego z obiadu, lub ugotować do w kilka minut w mikrofalówce.

Sałatka z łososiem i ogórkami małosolnymi (1)

  • 1 filet z łososia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2-3 ogórki małosolne lub kiszone
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżeczki sosu tatarskiego lub majonezu

Łososia skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do pojemnika nadającego się do mikrofalówki – u mnie do pudełka silikonowego 1200 ml Jana Niezbędnego. Zamknij pudełko, pozostawiając uchylony kolorowy wentylek. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 7 minut.

W tym czasie pokrój ogórki w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Ugotowanego łososia podziel na cząstki widelcem. Połącz z warzywami i sosem tatarskim. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*