Spodziewałam się, że wyjdzie smacznie, ale nie sądziłam, że aż tak smaczne. Poniżej przepis na naprawdę udaną sałatkę, którą można przygotować z łososia pozostałego z obiadu, lub ugotować do w kilka minut w mikrofalówce.
- 1 filet z łososia
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 2-3 ogórki małosolne lub kiszone
- 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżeczki sosu tatarskiego lub majonezu
Łososia skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do pojemnika nadającego się do mikrofalówki – u mnie do pudełka silikonowego 1200 ml Jana Niezbędnego. Zamknij pudełko, pozostawiając uchylony kolorowy wentylek. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 7 minut.
W tym czasie pokrój ogórki w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
Ugotowanego łososia podziel na cząstki widelcem. Połącz z warzywami i sosem tatarskim. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.