Wytrawny placek a’la pizza

Już kilka razu udało mi się upiec bardzo smaczne wytrawne „ciasta”, m.in. wytrawny keks z cukinią i camembertemmuffinki z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami czy te muffiniki z serem i suszonymi pomidorami. Dziś podobna propozycja – a’la pizza na spodzie z ciasta typu „quickbread”, czyli ciasta na proszku do pieczenia, takiego jak do muffinów.

Wytrawny-placek-z-wędliną-i-warzywami

Ciasto: przepisu Joli Stragi

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • duża szczypta cukru
  • duża szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy

Dodatki w wersji ze zdjęcia:

  • rukola, cebula, papryka czerwona, groszek, kukurydza, wędzona szynka, wędzona kiełbasa, ser cheddar

Inne dodatki:

  • wędzony lub pieczony łosoś, suszone pomidory, pieczarki, jajko, sery pleśniowe, itp.

Wszystkie suche składniki ciasta wymieszaj w dość dużej misce lub garnku. W mniejszym pojemniku, np. szklance wymieszaj jogurt z jajkiem i oliwą. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj, niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Wyłóż ciasto do niewielkiej formy (u mnie okrągła o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsyp dodatki. Placek możesz posypać przyprawą do pizzy lub oregano.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C i piecz 25 minut bez przykrycia. Pod koniec pieczenia wyłóż ser żółty lub inny.

Wytrawny-placek-z-wędliną-i-warzywami

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>