Moje drugie ciastka ze słonecznikiem, po rajskich ciasteczkach ze słonecznikiem, z tego przepisu, z lekkimi modyfikacjami. Bardzo kruche i smaczne. Przepis jest absolutnie do powtórzenia, tudzież może stanowić bazę do dalszych modyfikacji. Myślę, że można z niego zrobić ciastka w stylu piegusków, z orzechami lub czekoladą.
Składniki na kruche ciastka:
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe po 16 g
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 12%
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 łyżka cukru
- podprażony słonecznik lub sezam
Masło i suche składniki ciasta umieść w misie malaksera. Wymieszaj tak by powstały okruszki. Następnie dodaj żółtko i śmietanę, po czym zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o dowolnym kształcie i rozmiarze.
Białko wymieszaj z cukrem. Powstałą masą smaruj ciastka (np. pędzlem cukierniczym). Następnie „zamaczaj” je w słoneczniku lub sezamie, tak by ziarna równo się przykleiły.
Piecz w średnio gorącym piekarniku do lekkiego zrumienienia, ok. 15 minut.
Inne ciasteczka ze słonecznikiem, które myślę, że warto wypróbować: ciasteczka ze słonecznikiem i masą miodową, ciasteczka owsiane ze słonecznikiem lub te, bardzo podobne ciasteczka ze słonecznikiem z Moich Wypieków.
O tym jaki sprzęt użyć by słonecznik się nie przypalił przeczytasz tutaj:
https://wkrainiesmaku.pl/21815/piekarnik-do-zabudowy-jak-wybrac-ten-najlepszy/
Moja mama wiele lat temu kupowała podobne na wagę, ale te wyglądają milion razy lepiej. Bomba!
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Przygarnę wszystkie,cudne!.
Świetne ciasteczka. Pysznie wyglądają. Od sklepowych lepsze bo zdrowsze.