Ciasteczka digestive

Popularne w krajach anglosaskich ciasteczka na bazie płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Podobno pochodzą ze Szkocji, o czym można dowiedzieć się z tego filmu na You Tube:

Herbatniki „Digestive” bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru. Możemy spotkać je w wersji bez czekolady lub z czekoladą. Mnie ta druga opcja zdecydowanie bardziej odpowiada. Oczywiście sklepowe są inne niż te domowe. Niemniej jedne i drugie są bardzo smaczne i będą idealnie pasować do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasteczka digestive

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka cukru Muscovado
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1- 2 łyżki mleka
  • ewentualnie czekolada mleczna lub deserowa

Płatki owsiane drobno posiekaj malakserem. Nie miel ich na proszek. Lepiej gdy kawałki płatków będą wyczuwalne.

Do misy malaksera dodaj pozostałe suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Następnie dodaj masło i mleko, i wymieszaj. Powinna powstać konsystencja kruszonki. Przełóż ją na stolnicę lub blat kuchenny i zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5 mm. Wykrawaj kółka szklanką lub foremką do ciasteczek. Przekładaj ba blaszki wyłożone papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze ok. 180 st. C do lekkiego zezłocenia, ok. 15 minut.

Gdy ciasteczka wystygną, możesz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować nią ciasteczka za pomocą noża lub pędzla cukierniczego.

Przepis Gary’ego Rhodes.

Ciasteczka-digestive-z-czekoladą

Ciasteczka-digestive-z-czekoladą

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*