Popularne w krajach anglosaskich ciasteczka na bazie płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Podobno pochodzą ze Szkocji, o czym można dowiedzieć się z tego filmu na You Tube:
Herbatniki „Digestive” bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru. Możemy spotkać je w wersji bez czekolady lub z czekoladą. Mnie ta druga opcja zdecydowanie bardziej odpowiada. Oczywiście sklepowe są inne niż te domowe. Niemniej jedne i drugie są bardzo smaczne i będą idealnie pasować do popołudniowej kawy lub herbaty.
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka cukru Muscovado
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła lub margaryny
- 1- 2 łyżki mleka
- ewentualnie czekolada mleczna lub deserowa
Płatki owsiane drobno posiekaj malakserem. Nie miel ich na proszek. Lepiej gdy kawałki płatków będą wyczuwalne.
Do misy malaksera dodaj pozostałe suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Następnie dodaj masło i mleko, i wymieszaj. Powinna powstać konsystencja kruszonki. Przełóż ją na stolnicę lub blat kuchenny i zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5 mm. Wykrawaj kółka szklanką lub foremką do ciasteczek. Przekładaj ba blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze ok. 180 st. C do lekkiego zezłocenia, ok. 15 minut.
Gdy ciasteczka wystygną, możesz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować nią ciasteczka za pomocą noża lub pędzla cukierniczego.
Przepis Gary’ego Rhodes.