Bordeaux to jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich we Francji. To tu produkuje się wytrawne, pełne smaku wino o pięknej rubinowoczerwonej barwie i dużej zawartości garbników. Do czego się je podaje? Odkrywamy przepisy na najlepsze dania z winem Bordeaux, w których rozsmakuje się każdy.
Charakterystyka win bordoskich
To, co warto podkreślić, gdy mówimy o tzw. winach bordoskich, to ich charakter. W 80% są to długowieczne, wytrawne, czerwone wina, których delikatność i kwasowość uzależniona jest od części Bordeaux, z której pochodzą. Królują tu szczepy Merlot, Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Franc. Produkuje się tu również wina białe. Wszystkie wina bordoskie wytwarzane są zazwyczaj z co najmniej dwóch odmian winogron, czasem nawet pięciu, których proporcje dobiera się w zależności od warunków dojrzewania danego rocznika. To czyni wina z Bordeaux jednymi z najbardziej cenionych pod względem harmonii.
Chcesz odkryć wina z Bordeaux? Wejdź na www.rafa-wino.pl/139-wina-bordeaux-francja.
Z czym możemy łączyć wina z Bordeaux?
Światowej sławy wina bordoskie, w których naturalna słodycz gra z kwasowością, można łączyć z wieloma potrawami. Ich złożony smak i aromat najlepiej podkreślają jednak:
- sery np. niebieski ser pleśniowy Stilton czy dojrzały Cheddar,
- czerwone mięso, w szczególności jagnięcina i dziczyzna,
- drób, ale zdecydowanie ten dziki np. kaczka,
- owoce morza m.in. delikatne mięso krabów i homarów,
- duszone warzywa i słynny we Francji ratatouille.
Przepisy na dania z winem Bordeaux
Francuska zupa cebulowa z grzanką
Z czym kojarzy nam się Francja? Oczywiście z zupą cebulową, do której przyrządzenia również warto sięgnąć po wino bordoskie. Tu jednak lepiej sprawdzić się białe wino np. wytrawne Chateau La Tour St. Blaise Sauvignon Blanc 2019 o kremowej strukturze i aromacie świeżych owoców, które dopełniają naturalną słodkość długo duszonej na maśle cebuli. Do francuskiej cebulowej na winie obowiązkowo oczywiście grzanka serowa.
Jagnięcinę duszona z warzywami
Francuski region Bordeaux słynie z wyśmienitej jagnięciny i to właśnie ona doskonale komponuje się z lokalnym czerwonym winem. Chcąc przyrządzić perfekcyjną duszoną jagnięcinę, warto sięgnąć po czerwone wino wytrawne np. Chateau Langlais LesDeux Chenes Puisseguin Saint-Emilion 2019 BIO — wino o rubinowym kolorze, owocowych nutach i wyraźnym aromacie drewna oraz ściółki leśnej, który perfekcyjnie podkręca delikatność długo duszonej z dodatkiem warzyw jagnięciny.
Letnie ratatouille na białym winie
Wina bordoskie świetnie komponują się również z warzywami. Najbardziej znane danie, w których miszmasz świeżych warzyw możemy podkreślić sosem na bazie białego wina, to ratatouille. Do tej francuskiej zapiekanki z papryki, bakłażana i cukinii z dużą ilością czosnku pasuje półsłodkie wino białe takie jak Chateau Mazetier 2019 Bordeaux AC. Jego krągłość i naturalna słodycz z kwaśnymi akcentami to idealne tło dla letniej, warzywnej kompozycji.
Gulasz z kurczaka w czerwonym winie
Przy okazji omawiania dań z winem Bordeaux nie wolno zapomnieć też o tradycyjnym daniu kuchni francuskiej — coq au vin, czyli kurczak w winie. Delikatne białe mięso, duszone z szalotką na oliwie z masłem, z dodatkiem czosnku to danie, któremu do pełni smaku brakuje tylko jednego: wina. Najlepiej sprawdzi się tu lekkie czerwone wino wytrawne np. miękkie Chateau Vray Canon Boyer Canon Fronsac 2004 lub bardziej wyraziste Chateau Mermoz 2018 Bordeaux Superieur AC o intensywnym bukiecie czerwonych i czarnych owoców.
Więcej o francuskich winach z Bordeaux i innych regionów dowiesz się na blogu: www.rafa-wino.pl/blog/nowosci/wino-francuskie-ktore-warto-kupic-oraz-jakie-jest-najlepsze-czym-szczyca-sie-wina-francuskie-na-rynku-swiatowym.