Lubisz pierogi, ale niekoniecznie masz ochotę na standardowe ciasto, które już dawno Ci się znudziło? A może Twoja nowa dieta nie pozwala Ci na obżarstwo produktów przygotowanych z typowej mąki pszennej? Sprawdź, jak możesz przygotować pierogi z zupełnie innych produktów, by finalnie było nie tylko smacznie, ale i zdrowo!
Smaczna kuchnia to zdrowe dania i pasja kucharza, który stara się serwować swoim gościom wszystko, co najlepsze. Pyszne dania goszczące na talerzach każdego domu, powinny zatem czerpać wszystko co najlepsze z kuchni całego świata, ale i z natury oraz sezonowych produktów, by za każdym razem smakowały dobrze i zaskakiwały paletą doznań kulinarnych.
Pierogi to jedno z tych dość prostych dań domowych, które możesz serwować nie tylko niezależnie od okazji, ale również od intencji i predyspozycji kulinarnych zaproszonych osób. Gotowały je nasze babcie, przygotowują je kucharze w najlepszych restauracjach. I nie ma w tym niczego dziwnego, bowiem pierogi to wieloletnia tradycja i ponadprzeciętny smak.
Wybierając różnorodny farsz do pierogów lub tworząc oryginalne ciasto nie tylko majsterkujesz z kubkami smakowymi zaproszonych gości, ale przede wszystkim sprawiasz, że nawet bardzo tradycyjna kuchnia, może nabierać orientalnych lub regionalnych smaków. A jakie pierogi przygotować w nowoczesnej odsłonie, by raczyć swoich potencjalnych gości lub członków rodziny czymś, co doda im energii?
Jakie ciasto na pierogi, by było smacznie, ale również zdrowo?
Głównym składnikiem tradycyjnego ciasta na pierogi jest mąka pszenna. Tak przynajmniej twierdziły nasze babki, które właśnie z tego rodzaju mąki tworzyły praktycznie wszystko, a w swoich autorskich przepisach nie szczędziły miejsca na sycące kalorie płynące z najprostszej i najbardziej pospolitej mąki świata. Dziś wiemy, że nadmiar mąki pszennej w diecie każdej z osób szkodzi, a alternatywą dla tego produktu może być chociażby mąka gryczana, czy mąka jaglana, bądź żytnia.
Ciasto na pierogi przygotowane z takiej mąki żytniej 200 jest tak samo delikatne i smaczne, a do środka pierogów możesz włożyć tak samo urozmaicone wypełnienie na słodko lub na słono. Szpinak, powidła, farsz rybny lub mięsny? Zdecyduj, która propozycja sprawdzi się akurat dziś.
Pierogi z mąki jaglanej będą zdrową przekąską dla sportowców, którzy poszukują cennego źródła potrzebnych węglowodanów. Zdecyduj, która z mąk będzie dla Ciebie najlepsza i przygotuj autorskie pierogi już dziś.
Pierogi, makarony i kluski? Czy wiesz, że nie musisz z nich rezygnować, by chudnąć
Bo wystarczy, że będziesz sięgać po wspomniane zdrowe mąki lub makarony razowe, by nie gromadzić w organizmie nadmiaru węglowodanów. Wspomniane pierogi mogą być zdrowe, kluski z kaszy jaglanej także sprawdzą się w zdrowej diecie, jeśli będą pozbawione półproduktów. Pamiętaj, że im zdrowsze produkty wybierzesz, tym Twój organizm poczuje się lepiej, a codzienne samopoczucie utrzyma się na wysokim stopniu zadowolenia i regeneracji.
Korzystaj z alternatywnych mąk ekologicznego pochodzenia, by Twoje codzienne dania były zdrowe dla organizmu. Pierogi razowe są dla Ciebie, a przekonasz się o tym smakując ich w codziennej formie pysznego obiadu.
Małymi kroczkami mąkę pszenną z codziennej diety można zamienić na orkiszową jasną lub pełnoziarnistą. Ale przyznaję, że pierogi z mąki żytniej z wytrawnym farszem szpinakowym lub serowym z karmelizowaną cebulką są przepyszne. Warto eksperymentować w kuchni i dać szansę innym mąkom 🙂
Pełne poparcie! Na pierogi najlepsza, oczywiście w mojej prywatnej ocenie, jest mąka żytnia:) Sama najczęściej właśnie takie ciasto na pierogi robię.