Dość typowa wersja leczo, jednak tym razem wykonana w Thermomix, przez co wyszła nieco inaczej. Dla porównania zerknij na moje wcześniejsze wydanie leczo z cukinią i papryką. Oczywiście obie wersje są super. Po prostu mają nieco inną konsystencję.
- 150 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 450 g papryki – 300 g pokrojonej na kawałki, 150 g pokrojonej w paski
- 300 g cukinii
- 250 g kiełbasy podsmażonej na suchej patelni (u mnie frankfurterki, te same, które użyłam do wrapa z frankfurterkami)
- 1 kostka bulionowa
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo mielony pieprz czarny
- 1,5 puszki pomidorów krojonych – resztę użyłam do zupy jarzynowej z tego przepisu
W naczyniu miksującym umieść cebulę i czosnek. Rozdrobnij 3 s / obr. 5. Zgarnij kopystką ze ścianek.
Dodaj oliwę i sól. Duś 4 min / 120 st. C / obr. 1.
Dodaj paprykę pokrojoną na kawałki i cukinię. Rozdrobnij 6 s / obr. 4.
Dodaj paprykę pokrojoną w paski, kiełbasę, kostkę bulionową, cukier i pieprz. Duś 10 min / 120 st. C / obr. 4.
Dodaj pomidory i duś jeszcze 10 min / 100 st. C / Mieszanie. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego załóż koszyczek.