Kolejne słodkie dzieło, wykonane równolegle z tortem karmelowo-słonecznikowym przez uczniów mojej wakacyjnej Szkoły Kuchni Artystycznej. Również pyszne i również urodzinowe.
Kruchy spód upiekliśmy w tortownicy i nie wstawialiśmy tarty do lodówki (bo konsumpcja „musiała” nastąpić do razu), więc się rozpływała. Bardziej cierpliwym polecam schłodzenie ciasta przed serwowaniem.
Backstage z produkcji tarty do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
- kruchy spód z przepisu na idealne kruche ciasto
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- sok z 2 cytryn
- 4 żółtka
- 5-6 łyżek cukru
- śmietanka kremówka (330 ml) + cukier puder do smaku
- starta czekolada
Przygotuj spód do tarty na bazie wskazanego ciasta.
Wymieszaj 1/4 szklanki wody z mąką. Resztę umieść w rondlu wraz z sokiem cytrynowym i zagotuj. Dodaj zawiesinę mąki do wrządej wody z sokiem i ponownie zagotuj. Na koniec dodaj żołtka i cukier. Dokładnie wymieszaj trzepaczką by nie utworzyły się grudki. Przestudź krem, a następnie przelej do upieczonego kruchego spodu.
Po kolejnym przestudzeniu przykryj masę śmietanką ubitą z cukrem. Posyp startą czekoladą i podawaj. Najlepiej po poniwnym schłodzeniu.
Szczerze rekomenduję schłodzenie 😉