Dzisiejszy wpis stanowi garść pomysłów na wykorzystanie sosu grzybowego (na zdjęciu wmieszany do risotto). U mnie ostatnio powstaje zwykle sos borowikowo-śmietanowy, ale podobny można zrobić z innych grzybów. Poniżej przepisu, kilka (naszym zdaniem) smacznych połączeń obiadowych.
- garść suszonych borowików
- masło klarowane do smażenia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- odrobina świeżego lub suszonego tymianku
- 1-2 szklanki bulionu z grzybów leśnych
- mąka pszenna do zagęszczenia
- śmietanka
Borowiki namocz w wodzie przez noc. Następnie odsącz i drobno posiekaj.
W rondlu lub głębokiej patelni podsmaż posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj grzyby, odrobinę tymianku oraz bulion grzybowy. Duś pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości borowików.
Na koniec zagęść sos mieszaniną mąki i śmietanki. Możesz użyć lżejszą lub bardziej tłustą śmietankę, w dowolnej ilości.
Przetestowane połączenia:
sos borowikowo – śmietanowy, łosoś, risotto borowikowe, modra kapusta ze słoika, surówka z marchewki i kapusty kiszonej
sos borowikowo – śmietanowy, łosoś, risotto borowikowe, fasolka szparagowa
sos borowikowo – śmietanowy, kurczak, ziemniaki, modra kapusta
sos borowikowo – śmietanowy, polędwiczka wieprzowa, pyzy drożdżowe, surówka z buraczków
sos borowikowo – śmietanowy, polędwiczka wieprzowa, gnocchi ziemniaczane, parmezan
sos borowikowo – śmietanowy, kurczak, makaron, szparagi