Kiełbaski w sosie cygańskim

Słodko-kwaśny sos pomidorowy z pieczarkami i dużą ilością warzyw, który swój charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi ketchupu oraz  ogórków kiszonych. Doskonale pasuje do wędzonej grillowanej kiełbasy. Danie można podawać z tostowanymi kanapkami z serem, makaronem, ryżem lub wybraną kaszą. To naprawdę fajny sposób na „zwykłą” kiełbasę.

Kiełbaski w sosie cygańskim

  • 2 małe cebule
  • 2 papryki
  • 300 g pieczarek
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
  • 200 g keczupu pikantnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • opakowanie cienkich kiełbasek (np. śląskich, frankfurterek itp.)

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj pozostałe warzywa – pokrojone w kostkę papryki i kiszone ogórki. Chwilę duś, po czym dodaj keczup i koncentrat pomidorowy.  Dalej duś całość aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dopraw sos do smaku solą i pieprzem.

Kiełbaski natnij i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz ok. 10-15 minut. Po upieczeniu kiełbaski ułóż na warzywnym sosie i podawaj na gorąco, z pieczywem (np. tostami z serem), makaronem lub ryżem.

Inspiracja pochodzi z tego przepisu na kiełbaski w sosie cygańskim.

Kiełbaski w sosie cygańskim

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*