Słodko-kwaśny sos pomidorowy z pieczarkami i dużą ilością warzyw, który swój charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi ketchupu oraz ogórków kiszonych. Doskonale pasuje do wędzonej grillowanej kiełbasy. Danie można podawać z tostowanymi kanapkami z serem, makaronem, ryżem lub wybraną kaszą. To naprawdę fajny sposób na „zwykłą” kiełbasę.
- 2 małe cebule
- 2 papryki
- 300 g pieczarek
- 3 kiszone ogórki
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
- 200 g keczupu pikantnego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- opakowanie cienkich kiełbasek (np. śląskich, frankfurterek itp.)
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj pozostałe warzywa – pokrojone w kostkę papryki i kiszone ogórki. Chwilę duś, po czym dodaj keczup i koncentrat pomidorowy. Dalej duś całość aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Kiełbaski natnij i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz ok. 10-15 minut. Po upieczeniu kiełbaski ułóż na warzywnym sosie i podawaj na gorąco, z pieczywem (np. tostami z serem), makaronem lub ryżem.
Inspiracja pochodzi z tego przepisu na kiełbaski w sosie cygańskim.