Nasza najlepsza sałatka wielowarstwowa

Poniższy przepis pamięta czasy mojego odkrywania kulinariów z Kuzynką-Siostrą, czyli ma jakieś 12-15 lat. Wygrzebałyśmy go niegdyś w przepisach przesyłanych przez Knorr’a w ramach klubu dla konsumentów czy czegoś podobnego. Sałatka zasmakowała całej rodzinie – weszła zatem i do naszego menu, i Agnieszki. Robi ją Mama, Ciocia Hania (Mama Agnieszki) i cały czas my. Nigdy nie doczekała się zdjęcia – do teraz, kiedy to zrobiłam tę sałatkę na wyjazd do rodziców. Pośpiesznie, przed samym wyjazdem udało mi się pstryknąć zdjęcie.

Sałatka może wyglądać tak jak na zdjęciu. Można ją także wymieszać – tak robi zawsze Ciocia i Agnieszka. Wtedy „wchodzi” mniej majonezu. Często pomijamy także szynkę i ser. Sałatka jest wtedy lżejsza.

Najlepsza sałatka wielowarstwowa

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka marchewki (lub 1/2 torebki mrożonej marchewki w kostce)
  • 250 g szynki wędzonej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 5 ogórków konserwowych*
  • 5 jajek**
  • 1 duży por (może być sparzony)
  • 1 słoik majonezu
  • 200 g żółtego sera
  • natka pietruszki, posiekana

Wszystkie składniki w puszkach odsącz z zalewy. Marchewkę ugotuj. Szynkę i ogórki pokrój w kostkę. Jajka posiekaj, por pokrój w cienkie plastry, a ser zetrzyj na grubych oczkach.

Wyłóż wszystkie składniki do miski w podanej kolejności. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

* ostatnio siekam w Thermomix – 7-8 s obr. 4, po posiekaniu natki pietruszki.

** ostatnio siekam w Thermomix – 3 s obr. 4.

Ponieważ moja karta zaginęła, Agnieszka przesłała nam kiedyś przepisany przepis.

Sałatka wielowarstwowa

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*