Kokardki w pesto z mascarpone

Oto moja kolejna wersja pesto, zainspirowana tym przepisem. Świetnie smakuje w zarówno w wersji z kurczakiem lub rybą, jak i wegetariańskiej. Poza przepisem poniżej, polecam też inne pomysły na pesto:

Pesto z rukoli i nerkowców

Makaron z pesto słonecznikowo-brokułowym

Krewetki z makaronem w pesto

Kopytka z pesto i rukolą

Ryż z łososiem w pesto pietruszkowym

Spaghetti z pesto i tuńczykiem

Do dania warto dodać również warzywa – np. brokuły lub zielony groszek.

Kokardki w pesto z mascarpone

  • filet z piersi kurczaka, filet z łososia lub białej ryby, np. dorsza
  • makaron kokardki
  • 30 g pestek dyni
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 30-40 g sera długodojrzewającego typu parmezan lub Bursztyn
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 100 g serka mascarpone

Mięso lub rybę oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni lub z niewielką ilością tłuszczu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W misce robota kuchennego umieść pestki dyni, bazylię, ser, czosnek oraz oliwę, w takiej ilości by powstał gładki sos. Zmiksuj na jednolitą masę, w razie potrzeby dodając oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotowe pesto przełóż na głęboką patelnię i wymieszaj z mascarpone. Gdy serek się rozpuści, dodaj makaron oraz mięso i rybę. Wszystko dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>