Oto moja kolejna wersja pesto, zainspirowana tym przepisem. Świetnie smakuje w zarówno w wersji z kurczakiem lub rybą, jak i wegetariańskiej. Poza przepisem poniżej, polecam też inne pomysły na pesto:
Makaron z pesto słonecznikowo-brokułowym
Ryż z łososiem w pesto pietruszkowym
Spaghetti z pesto i tuńczykiem
Do dania warto dodać również warzywa – np. brokuły lub zielony groszek.
- filet z piersi kurczaka, filet z łososia lub białej ryby, np. dorsza
- makaron kokardki
- 30 g pestek dyni
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 30-40 g sera długodojrzewającego typu parmezan lub Bursztyn
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 100 g serka mascarpone
Mięso lub rybę oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni lub z niewielką ilością tłuszczu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W misce robota kuchennego umieść pestki dyni, bazylię, ser, czosnek oraz oliwę, w takiej ilości by powstał gładki sos. Zmiksuj na jednolitą masę, w razie potrzeby dodając oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe pesto przełóż na głęboką patelnię i wymieszaj z mascarpone. Gdy serek się rozpuści, dodaj makaron oraz mięso i rybę. Wszystko dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.