Puszyste, lekkie placuszki, szczególnie popularne w USA. W amerykańskich recepturach pojawiają się najczęściej w towarzystwie borówek, z masłem i syropem klonowym. Ale z każdymi innymi owocami są rewelacyjne. Można pobawić się również w zmianę mąki, dodatek otrąb, orzechów, wiórków kokosowych itp. modyfikacje.
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Moja wersja z marca 2016 r.
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki cukru (zwykłego lub cynamonowego)
- 1 i 1/4 szklanki kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
W misce umieść wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj mokre składniki i ponownie wymieszaj, najlepiej rózgą, tak by powstała gładka, jednolita masa.
Wykładaj porcje ciasta zwykłą łyżką, na mocno rozgrzaną patelnię. Pamiętaj o zachowaniu odstępów bo placuszki mocno rosną. Smaż (bez tłuszczu) z dwóch stron na rumiany kolor.
Proponowane dodatki:
- masło, syrop klonowy
- sos czekoladowy i owoce
- mus truskawkowy, malinowy, śliwkowy
- wiśnie lub jagody na ciepło
- ulubiona konfitura
- bita śmietana