Klasyczne amerykańskie pancakes

Puszyste, lekkie placuszki, szczególnie popularne w USA. W amerykańskich recepturach pojawiają się najczęściej w towarzystwie borówek, z masłem i syropem klonowym. Ale z każdymi innymi owocami są rewelacyjne. Można pobawić się również w zmianę mąki, dodatek otrąb, orzechów, wiórków kokosowych itp. modyfikacje.

PankejkiWersja od Lucy:

  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Moja wersja z marca 2016 r.

  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki cukru (zwykłego lub cynamonowego)
  • 1 i 1/4 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju

W misce umieść wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj mokre składniki i ponownie wymieszaj, najlepiej rózgą, tak by powstała gładka, jednolita masa.

Wykładaj porcje ciasta zwykłą łyżką, na mocno rozgrzaną patelnię. Pamiętaj o zachowaniu odstępów bo placuszki mocno rosną. Smaż (bez tłuszczu) z dwóch stron na rumiany kolor.

Proponowane dodatki:

  • masło, syrop klonowy
  • sos czekoladowy i owoce
  • mus truskawkowy, malinowy, śliwkowy
  • wiśnie lub jagody na ciepło
  • ulubiona konfitura
  • bita śmietana

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*