Śniadaniowa pasta, która szczególnie świetnie sprawdzi się do kanapek pakowanych na drogę, ponieważ jest lekka, ale zwarta, łatwo ją „uformować” na kromce pieczywa i co ważne – nie rozmacza go. Pastę można również serwować z krakersami, sucharkami, pieczywem maca, pita i innym. Pasta jest też świetna do grillowanych sandwichy – my lubimy ją po prostu z dodatkiem żółtego sera.
- 30 g cebuli, przekrojonej na ćwiartki
- 200 g wędliny, np. kiełbasy krakowskiej pokrojonej na kawałki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 40-50 g majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- pieprz do smaku
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wszystkie składniki oprócz szczypiorku zmiksuj razem na gładką masę mocnym malakserem. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku.
Przygotowanie pasty z Thermomix:
Umieść w naczyniu miskującym wszystkie składniki. Miksuj 30 s / obr. 8. Zgarnij rozdrobnione składniki ze ścianek i miksuj kolejne 30 s / obr. 5. Dodaj szczypiorek, wymieszaj 3 s / Wsteczne / obr. 3.