Cóż tu pisać? To po prostu super obiad!
- 1 opakowanie filetu z piersi kurczaka (500 g – 3 szt.)
- 1/2 paczki mrożonego szpinaku siekanego
- 1/2 opakowania sera typu feta
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie szynka parmeńska lub inna długodojrzewająca
- ok. 1 szklanka bulionu drobiowego
- słodka śmietanka (10-30%)
- mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
- świeży koperek do smaku
- sól i pieprz do smaku
Szpinak rozmroź na suchej patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś do odparowania płynu. Następnej dodaj ser i dalej duś do czasu otrzymania zwięzłej konsystencji. Farsz wyłóż na rozbite piersi z kurczaka przygotowane tak jak w filmie, który linkowałam we wpisie o roladkach z kurczaka z szynką i serem.
Zwiń mięso w rolady, owiń szynką parmeńską i obsmaż na suchej patelni. Dodaj bulion drobiowy i duś do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodaj śmietankę wymieszaną z mąką kukurydzianą oraz posiekany koperek.
Podawaj z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. My roladki ze zdjęcia spałaszowaliśmy w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i pieczonej marchewki oraz surówki z młodej kapusty i koperku.
świetny pomysł z tym sosem, bo bez, zawsze wchodzi mi suchy :<