Prosty, szybki i smaczny sosik, który świetnie sprawdza się nie tylko w tortilli, ale także z ryżem lub makaronem.
- 4 frankfurterki lub podobne kiełbaski
- 1 cebula
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 garści włoszczyzny krojonej w paski (mrożonej)
- 1/3 puszki fasoli czerwonej
- 1/3 puszki kukurydzy
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego lub sosu pozostałego z klopsików w sosie pomidorowym
- sól i pieprz do smaku
- do podania: tortilla, makaron, ryż
Kiełbaski pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij na wytopionym tłuszczu. Następnie dodaj seler naciowy i duś kilka minut. Dorzuć mrożoną włoszczyznę i dalej duś, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wmieszaj fasolkę (odsączoną z zalewy i opłukaną) i kukurydzę. Dopraw całość przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawaj jak na zdjęciu w tortilli (podgrzanej) lub z ryżem bądź makaronem.
Wskazówki jak zwijać tortillę znajdziesz we wpisie: wrap z hummusem, pulpecikami i warzywami.