Pulpeciki w sosie pomidorowym

Kolejny eksperyment z wykorzystaniem Thermomix, który świetnie wyrobił za mnie masę na pulpeciki. Przepis zaczerpnęłam z książki „Kulinarne ABC”. Sos wyszedł jak dla mnie bardzo smaczny, choć bardzo gęsty i dość mocno kwaskowy. Moja rodzina zdecydowała jednak, że bardziej woli taki „normalny” rzadszy. Ponieważ nie zjedliśmy wszystkich pulpecików na jeden obiad, użyłam ich resztkę do tortilli / wrapa z hummusem i warzywami (przepis wkrótce). A resztkę sosu wykorzystałam do nadzienia do wrapa z frankfurterkami i warzywami w pomidorach (również przepis wkrótce). Sos sprawdził się także jako dodatek do:

  • resztek makaronu / ryżu
  • tortilli z kurczakiem
  • kanapki / tosta z serem żółtym (również w wersji połączonej z majonezem)
  • pizzy
  • Pulpeciki-w-sosie-pomidorowym

Składniki na pulpeciki:

  • 40 g chleba pełnoziarnistego z soją
  • 80 g mleka
  • 6-12 gałązek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 ząbek czosnku
  • 50-80 g cebuli
  • 20 g oliwy
  • 600 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie pulpecików w Thermomix:

1. Chleb zalej mlekiem i ostaw do namoczenia.

2. Do naczynia miksującego wrzuć natkę pietruszki i czosnek. Rozdrobnij 5 s /obr. 7. Zgarnij składniki na dno. Dodaj mięso, jaja, sól, pieprz i chleb odciśnięty z nadmiaru mleka. Wymieszaj 10 s / obr. 5.

3. Dłońmi formuj pulpeciki o średnicy ok. 4 cm. Umieść na dolnej i górnej części przystawki Varoma.

Przygotowanie sosu w Thermomix:

1. Do naczynia miksującego włóż czosnek, cebulę i oliwę. Rozdrobnij 5 s / obr. 7. Następnie duś 3 min / 120 st. C / obr. 1.

2. Dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz. Nałóż przystawkę Varoma. Gotuj 20 min / Varoma /obr. 1.

3. Gotowe pulpeciki podawaj z sosem i ryżem, ziemniakami lub makaronem. Możesz dodać również jakieś zielone warzywa, np. groszek, brokuły lub szparagi.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*