Sorbet z truskawek

Szybki sorbecik truskawkowy, który przygotowywałam już kilkukrotnie. To kolejne odkrycie, po lodach z bananów. Oba sorbety dobrze pasują do siebie i do lodów waniliowych. Ja najbardziej lubię podawać je w ten sposób. Albo jeszcze z dodatkiem rurek z kremem, sosu czekoladowego, ganasz czekoladowego lub sosu truskawkowego.

Sorbet truskawkowy_20160720_174743-b-1024

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru lub zemleć cukier kryształ (w TM 6 s / obr. 10)
  • 1 dojrzały banan

Zmiksuj truskawki na drobny pył w malakserze (w Thermomix 10 s / obr. 8). Zgarnij owoce ze ścianek naczynia miksującego, dodaj banan i dokładnie połącz (w TM 30 s / obr. 5 + kopystka).

Dodatki:

  • sos czekoladowy, np. z tego przepisu lub tego przepisu
  • ganasz czekoladowy, np. ten ganasz czekoladowy
  • sos truskawkowy, np. z taki: 600-700 g truskawek rozgotuj i zmiksuj. Dodaj 2 łyżki cukru i 3 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem rozprowadzonego w zimnej wodzie. Gotuj ok. minuty, do zgęstnienia.

Sorbet truskawkowy z sosem truskawkowym_20160605_154552-a

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*