Szybki sorbecik truskawkowy, który przygotowywałam już kilkukrotnie. To kolejne odkrycie, po lodach z bananów. Oba sorbety dobrze pasują do siebie i do lodów waniliowych. Ja najbardziej lubię podawać je w ten sposób. Albo jeszcze z dodatkiem rurek z kremem, sosu czekoladowego, ganasz czekoladowego lub sosu truskawkowego.
- 450 g mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru pudru lub zemleć cukier kryształ (w TM 6 s / obr. 10)
- 1 dojrzały banan
Zmiksuj truskawki na drobny pył w malakserze (w Thermomix 10 s / obr. 8). Zgarnij owoce ze ścianek naczynia miksującego, dodaj banan i dokładnie połącz (w TM 30 s / obr. 5 + kopystka).
Dodatki:
- sos czekoladowy, np. z tego przepisu lub tego przepisu
- ganasz czekoladowy, np. ten ganasz czekoladowy
- sos truskawkowy, np. z taki: 600-700 g truskawek rozgotuj i zmiksuj. Dodaj 2 łyżki cukru i 3 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem rozprowadzonego w zimnej wodzie. Gotuj ok. minuty, do zgęstnienia.