Domowe bułeczki pszenne

Pyszne domowe bułeczki, które poznałam podczas prezentacji Thermomix. Oryginalna receptura zawiera ziarno pszenicy, które należy zemleć, stąd przepis ten jest raczej typowo na to urządzenie. Niemniej może można zastąpić ziarno gotową mąką – nie sprawdzałam, ale jeśli to zrobisz to podziel się proszę ze mną swoimi doświadczeniami.

Bułeczki ze zdjęcia upiekłam z okazji spotkania z Kasią Tomczak. Serwowałyśmy je z domowym masłem czosnkowo-pietruszkowym, do sałatki z buraczkami i fetą. Nieskromnie przyznam, że wypiek otrzymał solidną porcję zachwytów.

Domowe bułeczki pszenne

  • 100 g ziaren pszenicy
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 220 g ciepłej wody
  • 40 g oleju lub masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru

Na wierzch:

  • roztrzepane jajko lub samo żółtko
  • dowolne pestki i nasiona: sezam, słonecznik, len, dynia, mak
  1. Do naczynia miksującego wsyp ziarna pszenicy. Rozdrobnij 15 s / obr. 10.
  2. Dodaj pozostałe składniki ciasta. Wyrób 2 minuty / Interwał.
  3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut.
  4. Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki (8-10 sztuk). Możesz ponacinać ich wierzch łyżką, tak by wyglądały jak kajzerki – u mnie na zdjęciu nie ma tego nacięcia.
  5. Posmaruj bułeczki rozmąconym żółtkiem lub jajkiem (będzie łatwiej, ale wierzch mniej się zarumieni – niemniej dla mnie ok – ta wersja jest na zdjęciu). Posyp ziarnami i pozostaw do ponownego wyrośnięcia – ok. 30 minut.
  6. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz ok. 30 minut.

Domowe bułeczki pszenne_DSC_7836-a-1024

Domowe bułeczki pszenne

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*